24 Eylül 2010 Cuma

PATATES BASKISI VE MAVİ

        Okuldan geldiğimde Ecrin uyuyordu. Biraz uzansam mı diyecekken koşa koşa geldi. Baktım mutsuz, ağlama krizi öncesi huysuzluğu var. Gel dedim zaten uzun zamandır birlikte bişeyler yapmıyorduk. Patates baskısı yapmak üzere patatesleri soydum. itinayla kestik. Sonra her derde deva, bilmem kaç etkinlikte farklı işlevlerde kullandığımız emektar BULTAK larımızı bu seferde kalıp yerine kullandık.Patatesleri biraz kalın kestiğim için Ecrin biraz zorlandı kalıplarla kesim yaparken. Sonra yine kaç farlı amaçla kullandığımız kürdanlara patatesleri taktık.  Sonra itinayla boyadı. Ben göstermek amaçlı patatesin sadece baskı yapacağımız tarafını boyadım. Ama Ecrin her tarafını büyük bir özenle boyadı.

Sonra Ecrin hanım baskı işi biten pateteslerden ağaç yapmamızı istedi. bi parça patatese yıldızlarımızı çiçek niyetine sapladık.




İşi biten pateslerimizle güzeeel bir ağaç yaptık.






         Anne yeter birazda karelerden yapacağım  diyince geri çekildim ve Ecrin i seyredaldım. Kare, üçgen ve daire şeklindeki pateteslei boyamaya başladı. Bu sefer bütün şekilleri maviye boyadı . Başka renkler denemek ister misin dediysem de maviden vazgeçmedi. Sonra suluboyasına bi baktım ki mavi boya bitmek üzere defterini karıştırırken bütün suluboya çalışmalarının mavi olduğunu farkettim.

Ve o güne kadar hiç sormadığım bir soruyu sordum Ecrin e 'En sevdiğin renk ne' Cevabı beklenilendi. 'MAVİ'  ne tuhaf ben hep bembe sanmıştım ama maviymiş. Sonra mavinin 'dinlendirici 'bir renk olduğu aklıma geldi. Hatta dinlenmesi gereken insanların sevdiği bir renk diye hatırladım. Ne kadar doğru bir tespit:) Çene ve bacak kaslarının dinlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum:) Kim bilir daha neler neler var hakında bilmediğim. Benim kontrolumde değilsin artık. Hobilerini fobilerini sevdiklerini sevmediklerini kendin oluşturuyorsun ve seni takip edemiyorum bebeğim . Süprizlerle dolusun. Her gün başka bir şeyle hayrete düşürüyorsun beni.

11 Eylül 2010 Cumartesi

MİNİKİMİN 6. BAYRAMI

      
Bebeğimin 6 ama belkide aklı başında ya da bayramı az çok hissedebilecek ilk bayramı Sabah haliyle erken kalktık:( (Bayramın en sevmediğim yönü belkide. Ramazanda hele hele bayram temizliği (bununa hiç anlamış değilim) sonrası yorulmuş bedeni erkenden kaldırmak... Tabi kraliçemiz uyuyor. Bekledik büyük bir sabırla uyandırmadan. Ama ne mümkün .. Bugün iş günü olmayıp tam anlamıyla tatil olsaydı yani biz uyuyor ve de uyumaya devam ediyor olsaydık Beyzadem erkenden kalkardı. Saat 10 olunca bizim desteğimizle uyandı. Gözlerde bırakın biraz daha uyuyayım bakışı. Kahvaltısını yapar gibi yaptı ve bayramlıklarını giydi. Sonrasın sadece 10 dk süren 'aman giysilerim kirlenmesin'tavırları.
Hadi dedim bu anı ölümsezliştirelim. Hemen pozlar vermeye başladı:) Anneaneler , hastanedeki teyze, babaanneler, eski komşularımız derken 'sevgisini hiç belli etmedği' can dostu Ahsen Ela'larda aldık soluğu. Öğlen uykusuna yatmadığı için bi yaramaz , bi hırçın, bi ağlak, bi çekilmez haller... Ahsen Ela'nın dipte köşede oyuncak bırakmaksızın odasını dağıtıp, tırmandığı dolaptan düşüp ve sebepsiz ağlama krizlerine girmesiyle eve döndük.
     Vee Ecrin yaren yoğun yorgun günün ardından koltukta sızmış kalmış. Bebeğim ne kadar da masum görünüyorsun . Nice bayramları birlikte geçiririz inşallah. Ailenle birlikte bizi ziyarete gelmeni görürüz inşallah. Gerçi onun acelesi yok yaşlanmış ve seni başkalarıyla paylaşma fikri hoşuma gitmedi. Ömrünün her günü bayram gibi bayramlarında bayram havasında geçer inşallah küçük meleğim.

3 Eylül 2010 Cuma

ECRİN YAREN 'İN UNUTAMADIĞIM KOMİKLİKLERİ

            Minik yavrucuğum... Bu bloğu sana manevi değerleri anladığın yıldaki doğum gününde hediye vermek için hazırlıyorum. Umarım nasip olur. Senle ilgili komik anılarımı yazarak ölümsüzleştirmek istedim, bir tebessümde sen et diye...
          Ecrin 2 yaş 3 aylık... Bu ara tv deki favorisi Gece bahçesi. Normalde çocukların uyku saatinde uyumak için izledikleri ya da izlettirilen bir program. Ama bizim için öyle değil.. Çünkü uyku saatimizden çok erken... Her akşam büyük bir ilgi ile izlediği gcce bahçesi bittiğinde bizimki başlar ağlamaya.  Bir gün yine transa geçmişcesine izliyor. Program biterken bütün kahramanlar uyumaya başlıyor. Tam o sırada ecrin ayaklandı öfkeyle tv ye yaklaştı Bir taraftan tv ye vuruyor bir taraftan da uyumayııın uyumayıııınnn siz uyuyosunuz bu da bitiyoor uyumayın dedim size diye bağırıyor:))))))

        Ecrin 2,5 yaşında.Suya hem içmeye hem de oynamaya çok düşkün o sıralar (hala öyle)   Okuldan gelmişim yorgunum. kendimi yatağa attım ve telefonla konuşuyorum.  . Babaannesi yıkanmış çamaşırları toplamış bir leğene koymuş.  Ecrin geldi leğeni ters çevirdi  çamaşırları boşalttı ve leğeni alarak gitti Normalde tepki gösteririm ama o kadar yorgunum ki ....  10 dk geçti geçmedi evde derin , kuşkulu bir sessizlik...  Ecrin i arıyorum oturma odasında korkunç bir manzara. bizim bıdık mutfakta damacanadaki su ile leğeni doldurmuş odaya kadar sürüklemiş ve içine oturmuş tv seyrediyor.Damacanadaki yarıya inmiş suyu mu, götürdüğü yollardaki dökülen suları mı, ıslanan halıları mı yksa balığa dönen Ecrin i mi söylayim bilemiyorum. Oh olsun sen misin bütün gün göremediğin çocuğunla ilgilenmeyen...

       Ecrin 2, 5 yaşında . Babası bilgisayardan bir akrabalarını bana gösteriyor. 'Bak bu Yeşim ' tesadüfki Yeşim fotoğrafta yeşil giyinmiş. Ecrin yanımızda tabi. Yeşim in anında da bir kişi ver oda pembe giyinmiş. Ecrin bana döndü yeşim in yanındakini göstererek anne bak bu da pembe:)

      Ecrn 1,5 yaşında . Ben dolapları düzenliyorum Ecrin yanımda dağıtmakla meşgul. Yine bir sessizlik. Arkamı bi döndüm .Eyvah! Saçalrını kesmiş:( Yerler tutam tutam saç:(

Ecrin 2, 5 yaşında . Oturmuş oyuncaklarıyla oynuyor ben yanındayım. -Anne, dedi -Söyle bebeğim. -çok güzelsin . - Saol bitanem sen de olmasan kim iltifat edecek bana bilmem ki?  - Anne _ Söyle kuzum - Ama ben daha güzelim:))))

      Ecrin 2 yaş 7 aylık. annemlerdeyiz yemek yiyeceğiz. Ecrin kuzenleri Çağancan ve emre yerde oturmuş bişeyler yiyorlar. Bizimki yemek masasının tepesinde geziniyor. Kızım dedim Neden Çağancan ve Emre gibi yerde durmuyorsun tepelerdesin? Erin cevp verir. Anne çünkü ben yaramazı:m))))

      Ecrin 2.5 yaşında . Bizim ki bi bakım sırtına küçük bir leğeni almış yerde emekliyor. Ecrin ne yapıyorsun kızım. Ecrn cevap verir. anne ben ben ecrin değilim küçük bir kaplumbağayım:)

     Ecrin Ecrin 2.5 yaşında. Ayakkabı alma mücadelesi veriyoruz Çünkü ayakkabıları ayağını sıktığı halde başka bir ayakkabı giymek istemiyor. Sivas taki bütün ayakkabıcıları gezdik ama başarılı olamadık. Sonunda dondurmayla kandırdık ayakkabı alacağız bir tanesini giydi. Ayakkabı ayağına büyük. 'Kızım sıkıyormu ayağını'   'Evet sıkıyor' Neresini sıkıyor.  Ecrin parmağıyla ayagının her noktasını göstererek 'buyasını, buyasını, buyasını ,buyasın ':)))) kandıramamışız:(

      Ecrin 2, 5 yaşında . Sabah kalktı çok huzursuz dolayısıyla huzursuz. Her şeye ağlıyor. Ve çok zor susuyor. Sakinleşmesi için yalnız bıraktım odadan çıktı. bir dakika sonra  çığlık çığlığa ağlıyor. 'Kızım ne oldu ?  'Ben neden ayak parmağımı ayağıma alamıyoruuummmm?'  :))

      Ecrin 9 aylık. Kardeşimnin eşiyle tanışmak için bizde bir yemek düzenledik. Şimdi eşi yani. Ecrin o aralar emekliyor henüz ayağa kalkamıyo . yemek masasına oturduk yemek yiyoruz Ecrin yerde oyuncaklaruyla oynuyor. bizim ecrin e arkamız dönük Çünkü göz göze gelinse  kucak isteyecek. Metin in yüzü Ecrine dönük. o arada bir ecrin hakkında raporlar veriyor bize. aradan zaman geçti ne yapıyor dedim. Metin , 'Hiiiiç ayakta duruyor öyle.... Biz  'neeeee'  :))

     Ecrin 11 ayık . Okuldan geldim. tv seyreiyorum Ecrin yanımda. Kanepeden tutunmuş duruyur. Sonra bi baktı karşı kanepede. Yok dedim ben yanlış hatırllıyorum gitmiş olamaz. Sonra bi baktım minik kuşum bana doğru gelyor . Dışımdan tepki veremeim gel anneciğim demek dışında. Cesaretini kırmak istemiyordum. Ama içimden attığım çığlıklar kulaklarımı sağır edecek şekildeydi:))))

  Ecrin 12 aylık. Meleğim evden evden kim çıksa arkasından benide götürün dercesine ağlıyor. Bir gün oturmuş 'yemekteyiz adlı yemek programını seyrediyorum. TV dekiler yemeklerini yediler kabanlarını giydiler ve evden çıkıyorlar tam o sırada bizimkin den önce bi çığlık sonrada ağlamalar..:)))

     Ve bugün. Göz doktaruna gittim. Ecrin i ablama bıraktım. Dönüşte Ecrin i ablamdan alıp eve geçeceğim ama ne mümkün. eve gelmek istemiyor. İkna edebilmek için emir bir el feneri verdi. Ev biraz karanlık el feenerinin ışıgı ortalığı aydınlatıtor.  el feneri elinde dışarı çıktık. dışarıda parlak bir güneş hava çok aydınlık. Tabi bizim el fenerinşn havası sönmüş durumda:) ışığı faredilmeyecek kadar aaz. Ecrin bunu faretmesin diye dua ediyordum ki bir çığlık..... Ne oldu buna neden söndü Işığı neden az diye ağlama nöbetleri. Anlatıyorum ama çığlıklarında beni duymuyorki:/
.
    Ecrin Yaren 2 yaşında. Babası kanepede oturuyor Ecrin kanepenin tepesine çıkmış babasının saçlarıyla oynuyor.  Baba sana banyo yaptırayım mı dedi. babası tamam dedi . bu arada Ecrinden hıh çok güzel oldu şampuanlıyalım şimdi hıııh gibi sesler çıkıyor. sonra bi döndüm baktım ki Ecrin zavallı babasının başını tükürükle doldurmuş adamcağızın başı köpürmüşte köpürmüş. Napıyorsun kızım diye sorunca Ecrin'in cevabı 'Şampuanlıyorum'

      Ecrin Yaren 1 yaş 8 aylık. Bir sabah 'anne kalk hadi oynayalım' cümlesinin ısrarlı halleriyle uyandım. acaip uykum var ve saat çok erken. 'kızım biraz uyuyum lütfen felan diyorum ama yok Ecrin ısrarlı. Bense gözlerimi bile açamıyorum. derken bir iki dakika daldım galiba yine Ecrinin yükselen sesiyle uyandım. 'Anne kalkmak zorundasın sırtın kaka olmuş' :)   Şu son iki anıyı Ecrin in iğrençlikleri  adlı bir başlıktamı toplasaydım acaba:)

     Ecrin 2 yaş 7 aylık. henüz cinsiyetten haberdar değil. Kuzeni Emre tuvalette. biz kapıda onu bekliyoruz. Emre pantalonu inik bir şekilde dışarı çıktı. (Emre de 3.5 yaşında:) )   Ecrin hayretle bakıyor tabi ne tepki verecek acaba diye aklımdan geçirirken Ecrin 'anne Emrenin burda da parmağı varmış baaaak:))  ' 
.....
.....
.....
       Ve şu an aklıma gelmeyen ama eminim ki bilgisayarı kapatınca aklıma gelecek olan aklıma geldikçe ya da yaşadıkça ekliyeceğim anılar... Her günün bir anı aslında bebeğim ama hafızam azizliği işte yapcak bişey yok:(